Sevinçler Aile Sitesine Hoş Geldiniz

Köyümüzde Fındık İlaçlamaları Devam Ediyor

Ordu Gida Tarim ve Hayvancilik Müdürlügü tarafindan findik kurdu ilaçlama tarihleri açiklandi.

Findik kurduna karsi üreticilerden zamaninda ilaçlama yapmalari istendi.

Ordu Gida Tarim ve Hayvancilik Müdürlügünce yapilan açiklamada findik kurdu ile mücadelede bahçelerin zamaninda ilaçlanmasi istendi. Sahil kesim, orta kesim ve yüksel kesim diye 3 bölgeye ayrilan findik kurdu ilaçlama alanlari için ayri tarihler verildi. Ilaçlama tarihleri için belirlenen günler ise söyle:

Sahil kesimde (0-250 m. rakim): 11 Mayis-17 Mayis, orta kesimde (250-500 m. rakim) 18 Mayis -24 Mayis, yüksek kesimlerde ise (500 m. ve üzeri rakim) 25 Mayis -31 Mayis tarihleri arsinda ilaçlama yapilabilecek. Findik kurdu için üreticilerden zamaninda ilaçlama yapilmasi istendi.

“Zamaninda ilaçlama yapilmali”

Ordu Gida Tarim ve Hayvancilik Müdürlügünce yapilan açiklamada; findik ürününün ana zararlisi olan findik kurduna karsi ilaçli mücadeleye, bahçedeki hakim çesitlerin yaridan fazlasinin mercimek iriligine (3-4 mm) gelince baslanacagi bildirildi.

Findik kurdu mücadelesine karar vermek için, önce her 2-3 günde bir; günes dogmadan, sabahin erken saatlerinde findik kurdu sayimi yapilmasi gerektiginin belirtildigi açiklamada, 10 findik ocaginda 2’den fazla findik kurdu ergini bulunursa ilaçlama yapilmasi gerektigi, aksi taktirde ilaçlama yapilmamasi bildirildi.

Açiklamanin devaminda ise söyle denildi: Bu zararliya karsi etkili bir mücadele için çiftçilerin tarim il ve ilçe müdürlüklerine müracaat ederek Bitki Koruma Ürünü reçetesi yazdirmalari ve teknik tavsiyelere uygun olarak asagidaki dönemlere göre ilaçlama yapmalari, mücadeledeki basariyi artiracaktir.

Findiktan sonra ilimizin diger önemli bir geçim kaynagi da ariciliktir. Findik kurdu ilaçlamasi esnasinda arilarin su içtigi kaynaklara ilaç bulastirilmamasi son derece önemlidir. Ilaçlama sonrasi bos ilaç ambalajlari su kaynaklarina bulasmayacak sekilde derin bir çukura gömülmelidir. Ilaçlamalar aksamüzeri veya sabahin erken saatlerinde, arilarin uçus yapmadiklari zamanda yapilmalidir.

Ayrica aricilarimizin Il ve Ilçe Gida Tarim ve Hayvancilik Müdürlüklerinden bulunduklari yöredeki mücadele programlari hakkinda bilgi alarak, mevcut imkanlar ölçüsünde ari kovanlarini ilaçlama yapilacak alanlardan en az 6 km. uzaklastirmalari gerekmektedir.

Benzer yazılar